Vad blir det för jobb?

Vilka yrken är det brist på folk inom nu och inte minst om fem år? Bland annat inom vård och skola. Samtidigt är söktrycket högre till läkarlinjen än till lärarlinjen.

Letar du efter ett jobb i Göteborg? I Sveriges näst största stad finns det en del att välja på. Men vilka är populärast och vad för utbildningar har högst söktryck just nu?

Bristyrken som behövs i framtiden

jobbFramtidens jobb är ofta de som spås vara bristyrken inom några år. I en artikel i Aftonbladet går det att läsa om hur detta är allt från IT-specialister och sjuksköterskor till lärare och elektriker. Vuxenutbildning är ett bra sätt att få folk att byta riktning efter några år i ett yrke de kanske inte trivs i. Om du börjar studera till civilingenjör nu och är klar om fem år kommer du ut på en marknad som skriker efter dig, vilket ger dig valmöjligheter på arbetsmarknaden, så att du kan välja och vraka innan du bestämmer dig.

Här finns det gott om jobb

Några arbetsområden där det råder stor brist på arbetskraft och där det finns lite konkurrens om jobbet, fem år framåt räknat är: betongarbetare, byggnads- och ventilationsplåtslagare, installations- och serviceelektriker, kockar, kallskänkor, lastbilsförare, motorfordonsmekaniker, fordonsreparatörer, murare, träarbetare, snickare, undersköterskor till hemtjänst och äldreboende, VVS-montörer, röntgensjuksköterskor, specialistsjuksköterskor inom akut hälso- och sjukvård, speciallärare och specialpedagoger, mjukvaruutvecklare och systemutvecklare, förskollärare, läkare, lärare i yrkesämnen, ingenjörer inom bygg- och anläggning.

I Expressen skrivs det att vården fullkomligt skriker efter personal, och att arbetsgivarna är dåliga på att attrahera folk. De yrken med sämst framtidsutsikter är kulturyrken inom media, design och konst.

Populära utbildningar

I SVT går det att se vilka universitetsutbildningar som det var högst tryck på inför höstterminen. Drömutbildningen för många är juristprogrammet, som är den allra populärast att ansöka till i alla universitetsstäder, alltså Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund. Därefter kommer läkarprogrammet, som är en prestigefylld utbildning – och väldigt svår att komma in på. Förutom läkarlinjen och juristprogrammet är utbildningar som psykologprogrammet, socionomprogrammet och ekonomie kandidatprogram hett eftertraktade att komma in på, särskilt i Lund och Uppsala. I juli och augusti kommer första och andra antagningsbeskedet, och om du kommit in som reserv kan du med lite tur få komma in på utbildningen du drömmer om litet senare.

Scroll to top