Starta eget företag

När du bestämt dig för att starta eget företag kan det vara mycket att tänka på. Det kan antingen resultera i att du har mer koll än vad du tror eller att det blir för mycket att hantera. Om du har bra framförhållning och planering kan det bli enklare för dig, än om du kickar igång oförberedd.

En del kommer in med inställningen att starta eget företag utan någon idé om vad de ska göra, andra har en idé som ska forma företaget. Om du har en idé om vad du vill göra kan det vara bra att göra lite förundersökningar, detta för att veta vilka steg det är du behöver ta efter allt det administrativa. Det där är säkert en av grejerna du redan har koll på, det brukar vara det administrativa som kan vara ovant och läskigt. Vad är det du egentligen behöver fixa innan du kan köra igång med det roliga? 

Hur gör jag med min anställning?

Om du går ifrån att ha en anställning till att starta eget företag kan det vara så att du inte behöver säga upp dig direkt. De flesta anställningar ger dig rätt till att vara tjänstledig när du vill starta företag. Hur länge det är kan bero lite på vilken typ av anställning du har och vad som beviljas av chefen. Skulle det vara så att du vill utbilda dig kan även en tjänstledighet beviljas. Det är bra att kontrollera med din arbetsgivare så att det inte blir en konflikt mellan bolagen om det skulle vara att ni konkurrerar.

Aktiebolag eller enskild firma?

Vilken bolagsform ska du teckna? De tre vanligaste formerna är enskild firma, aktiebolag och handelsbolag och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst. Största skillnaderna mellan dessa är hur ekonomin fungerar.

  • Enskild firma kan du starta när du är en person som går in i bolaget och då är det du som är ekonomiskt ansvarig för företagets tillgångar. När du ska starta enskilt bolag behöver du ansöka om en F-skattsedel hos Skatteverket.
  • Aktiebolag kräver att du har en insats på 50 000 kronor och det är inte längre du som är ansvarig för företagets skulder (förutom i undantagsfall). Skulderna ska i regel begränsas till aktiekapitalet som läggs in i företaget.
  • Handelsbolag kan jämföras med enskild firma, men du väljer handelsbolag när det är en eller flera som ska starta företaget tillsammans. Ni bär då gemensamt ekonomiskt ansvar för företagets skulder. 

Oavsett vilken bolagsform du väljer är det viktigt att ha koll på företagets ekonomi för att säkerställa att bolaget mår bra, och att det finns likvida medel att använda för att få företaget att växa och gå med vinst. Om du inte besitter kunskaperna för att på egen hand sköta bokföringen kan det vara bra att leja ut bokföringen. Detta behöver inte bli dyrt för dig om du hittar rätt person som sköter det snabbare än dig. Kom ihåg att tid är pengar och det tar längre tid för dig att genomföra något du inte kan. Skulle du verkligen vilja göra det på egen hand kan du alltid köpa böcker om hur du gör eller gå en kurs. 

OBS! Glöm inte att kontrollera ifall du behöver särskilda tillstånd för att driva din verksamhet.

Scroll to top