Förbered dig inför löneförhandlingen

Att löneförhandla kan vara bland de mest utmanande sakerna du tar för dig i ditt yrkesliv. Prestation och lön ska hänga ihop och lönen vara ett kvitto på att du gör någonting meningsfullt. En löneförhandling kan därför upplevas som mycket stressande. Här kan du läsa om några tips att ta med dig in för ditt möte med chefen.

En löneförhandling kan ge även den mest rutinerade eller framfusige handsvett. Men det finns ett enkelt sätt att förbättra ditt utgångsläge ordentligt och det är genom att du förbereder dig. Med rätt kunskaper och argument ordnade och färdiga redan innan förhandlingen, kommer det att kännas bättre inför och du ger dig själv bättre förutsättningar att lyckas med din målsättning om en större siffra i lönekuvertet.

handslagGrundläggande tips att bära med dig

Vet vad du är värd. Du kan enkelt kolla på lonestatistik.se/loner för att se vad genomsnittslönen är för just ditt yrke. Bland de mest värdefulla kunskaperna du kan förbereda dig med inför en löneförhandling är att veta vad det du gör är värt. Försök kvantifiera vad du lyckats med. Har du till exempel träna upp nyanställda? Skrev du en presentation som andra använder sig av?

Var förberedd på att det kommer att bli en förhandling. Hur mycket du än har förberett dig med goda argument och data som visar hur värdefull du är så kan du knappast räkna med att din chef bara kommer att nicka och ge dig högre lön. Fundera ut kompromisser som du skulle kunna tänkas bli nöjd med. Inkludera idéer om längre semester och andra paket som skulle kunna ingå i en kompromiss så att du är någorlunda förberedd när den presenteras för dig.

Se till att tajma din löneförhandling så den ligger rätt i tiden. Du passar till exempel bra att löneförhandla i samband med att du får nya arbetsuppgifter, om din anställning förlängs eller om du precis ska anställas.

Sammanfattning – inför löneförhandlingen.

Så, som avslutning, det här är det viktigaste att tänka på inför en löneförhandling:

  • Ta reda på vad personer som jobbar i din yrkesgrupp tjänar.
  • Förbered dig på att det kommer att bli en förhandling – var beredd att kompromissa.
  • Tajma din löneförhandling till passande händelser på arbetsplatsen.
Scroll to top